Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

риболов

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 9:07 pm

Arapaima gigas e най голямата сладководна риба. Съответно най-малката е мъжкият на един вид сладководно попче от рода брахигобиус и се продава в зоомагазините.( brachygobius nunus) Най-ценна е тази която изпълнява по 4 желания. :wink: Най рядката ли? :think: Това според мен са така наречените стъклени ларви на европейската змиорка .
''Оцета е дезинфектант на питейната вода''
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 9:16 pm

Всъщност допуснах грешка. Най -малката е мъжкият не на попчето а на живородната Формоза.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Окт 18, 2009 9:40 pm

nightingale написа:Arapaima gigas e най голямата сладководна риба. Съответно най-малката е мъжкият на един вид сладководно попче от рода брахигобиус и се продава в зоомагазините.( brachygobius nunus) Най-ценна е тази която изпълнява по 4 желания. :wink: Най рядката ли? :think: Това според мен са така наречените стъклени ларви на европейската змиорка .

О , благодаря , доста бърз отговор !

Въпреки , че бях чела , че Моруната (Huso huso) е най-голямата - всъщност току що гледах и едно предаване за нея . Но това , за най-ценната не е вярно - тази , която изпълнява по 4 желания принадлежи към изчезналият вид ! Ще ми обясниш ли това , за стъклените ларви - рядка ли е европейската змиорка или не е ? Всъщност тази риба не е чисто сладководна . . . а ларвите са прозрачни рибета . . .

Изображение
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 9:44 pm

Моруната наистина е голяма риба,но не е чисто сладководна. А колкото до ларвите на змиорката,под определението редки имам в пред вид ,че в Саргасово море никой не ги е срещал.Тоест от там където тръгват пътят им се губи като се появяват масово чак пред устията на реките.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Окт 18, 2009 10:20 pm

nightingale написа:Моруната наистина е голяма риба,но не е чисто сладководна. А колкото до ларвите на змиорката,под определението редки имам в пред вид ,че в Саргасово море никой не ги е срещал.Тоест от там където тръгват пътят им се губи като се появяват масово чак пред устията на реките.

Змиорката , когато се излюпи от хайвера има вид на листо от плачеща върба . Това е снимката на ларвата горе . След това и трябват 3 години , за да се " превърне " в "стъклена ларва " и т.н.

Тази риба има много интересен начин на живот !
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 10:33 pm

Kогато змиорката се излюпи има вид на всяка една рибешка личинка. След абсорбирането на жълтъчното мехурче тя започва да се храни и постепенно да се удължава като наистина придобива форма на листо от върба(сега дали е плачеща или не ще каже някой друг)но чак след 10-тина дена. Има разминаване в това което четеш в уикипедия и това което аз знам. Всъщност там пише че моруната е най-голямата сладководна риба ,което в никакъв случай не е вярно(тя е соленоводна като се размножава в сладки води ) Според мен дебатът ще прерасне в спор затова мисля да се оттегля.Ти попита-аз ти отговорих. ТОВА Е.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Окт 18, 2009 10:56 pm

nightingale написа:Kогато змиорката се излюпи има вид на всяка една рибешка личинка. След абсорбирането на жълтъчното мехурче тя започва да се храни и постепенно да се удължава като наистина придобива форма на листо от върба(сега дали е плачеща или не ще каже някой друг)но чак след 10-тина дена. Има разминаване в това което четеш в уикипедия и това което аз знам. Всъщност там пише че моруната е най-голямата сладководна риба ,което в никакъв случай не е вярно(тя е соленоводна като се размножава в сладки води ) Според мен дебатът ще прерасне в спор затова мисля да се оттегля.Ти попита-аз ти отговорих. ТОВА Е.

Не искам да споря - наистина , пише го в Wikipedia , но аз гледах днес едно предаване по тв-то за рибите и там го казаха . Говореха за есетри и разни подобни ( та от там за моруната ) и за размножаването им в изкуствена среда . За заселването им в Румъния и т.н. И не се хващай за всяка дума - добре де , нека си остане листо от върба ! А разминаване ще има винаги - човек не е безгрешен ( а в нета пишат хора . . . )

Явно все още не си разбрал , че не искам да споря , а целта ми е да науча нещо ново и интересно , нещо , с което човек не се докосва всеки ден !

Но ще трябва да извиниш факта , че получена информация се проверява - отминаха времената , когато се доверявахме сляпо на всичко - не го приемай лично , не е насочено към теб !
.
.
.
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 11:06 pm

Чувала ли си за бракични риби?
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Нед Окт 18, 2009 11:25 pm

nightingale написа:Чувала ли си за бракични риби?

Надявам се да мислим и пишем за едно и също , за да се избегнат недоразумения !

Чувала съм за такава вода - мястото , където се смесват сладката и солената вода , където реките се вливат в моретата . Доколкото знам процентите на солта са точно определени . Във такива райони живеят и риби и растения и мекотели , пък и още какво ли не . . . Аз имам скариди в аквариума ( ох , дано да се казват така на бг. ) , които не могат да се размножат , ако водата не е леко солена или по-точно казано - бракична .
.
.
.
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Нед Окт 18, 2009 11:39 pm

Да. Животните ,които добре понасят ниската соленост(до определени промили) на водата се наричат бракични.Те се чувстват еднакво добре и в сладка и в солена вода. Най-често такива животни живеят до съзряването си в солената а се размножават в сладката.Други пък използват солената вода за избавянето от различни паразити.Има и такива ,които са заставени да го правят заради приливите и отливите(най често в мангровите гори) но както и да е .Нито едно от тези животни не може да се нарече сладководно в истинският смисъл. В това число влиза и моруната.Достига хиляди килограми ,но палмата на първенството за най- голяма сладководна риба я държи арапаймата.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Пон Окт 19, 2009 12:03 am

nightingale написа:Да. Животните ,които добре понасят ниската соленост(до определени промили) на водата се наричат бракични.Те се чувстват еднакво добре и в сладка и в солена вода. Най-често такива животни живеят до съзряването си в солената а се размножават в сладката.Други пък използват солената вода за избавянето от различни паразити.Има и такива ,които са заставени да го правят заради приливите и отливите(най често в мангровите гори) но както и да е .Нито едно от тези животни не може да се нарече сладководно в истинският смисъл. В това число влиза и моруната.Достига хиляди килограми ,но палмата на първенството за най- голяма сладководна риба я държи арапаймата.

Да , имаш право ! Всъщност моруната е това , на което руснаците казват белуга . Нали така ? Или греша ? А арапаймата е наистина голяма , проверих я :D , но докато я търсих , попаднах и на един меконгски сом - мале , и това е чудо !
.
.
.
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пон Окт 19, 2009 12:10 am

Да. Белуга е моруна на руски.
nightingale
потребител
потребител

ПредишнаСледваща