Най рядката ли?
Това според мен са така наречените стъклени ларви на европейската змиорка .
Най рядката ли?

nightingale написа:Arapaima gigas e най голямата сладководна риба. Съответно най-малката е мъжкият на един вид сладководно попче от рода брахигобиус и се продава в зоомагазините.( brachygobius nunus) Най-ценна е тази която изпълнява по 4 желания.Най рядката ли?

nightingale написа:Моруната наистина е голяма риба,но не е чисто сладководна. А колкото до ларвите на змиорката,под определението редки имам в пред вид ,че в Саргасово море никой не ги е срещал.Тоест от там където тръгват пътят им се губи като се появяват масово чак пред устията на реките.

nightingale написа:Kогато змиорката се излюпи има вид на всяка една рибешка личинка. След абсорбирането на жълтъчното мехурче тя започва да се храни и постепенно да се удължава като наистина придобива форма на листо от върба(сега дали е плачеща или не ще каже някой друг)но чак след 10-тина дена. Има разминаване в това което четеш в уикипедия и това което аз знам. Всъщност там пише че моруната е най-голямата сладководна риба ,което в никакъв случай не е вярно(тя е соленоводна като се размножава в сладки води ) Според мен дебатът ще прерасне в спор затова мисля да се оттегля.Ти попита-аз ти отговорих. ТОВА Е.

nightingale написа:Чувала ли си за бракични риби?

nightingale написа:Да. Животните ,които добре понасят ниската соленост(до определени промили) на водата се наричат бракични.Те се чувстват еднакво добре и в сладка и в солена вода. Най-често такива животни живеят до съзряването си в солената а се размножават в сладката.Други пък използват солената вода за избавянето от различни паразити.Има и такива ,които са заставени да го правят заради приливите и отливите(най често в мангровите гори) но както и да е .Нито едно от тези животни не може да се нарече сладководно в истинският смисъл. В това число влиза и моруната.Достига хиляди килограми ,но палмата на първенството за най- голяма сладководна риба я държи арапаймата.
, но докато я търсих , попаднах и на един меконгски сом - мале , и това е чудо !
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта