ivan_mega написа:Моля за идеи за направата на мини езерце в градината
мисля да е някъде около 2 на 2 метъра,да има фонтанче вътре(помпичка имам) имам и рабица дебел найлон и теракол,но си нямам на представа каква е последователноста на работа.Очертавам местото,копая дупката ами след това ......
Аз мога да ти кажа как е при мен , а ти решаваш как да си го направиш !
Очертаваш мястото и копаеш дупката , но я копаеш на "етажи" или "тераски" . Това ще рече , че дупката не е навсякъде еднакво дълбока и широка ! Трябват ти и по-плитки места за да можеш да сложиш и растения , но и дълбоко местенце ( около метър ) , където рибите ти ще се събират през зимата , за да не замръзнат в плитчината . Моето езерце е във формата на бъбрек - в средата е тясно и там съм поставила заоблено мостче , през което може да се минава и на което с удоволствие седя и храня рибоците !
Аз нямам фонтан , но това е поради причината , че така според мен водата се изпарява по-бързо , пък и когато е ветровито също се губи значително количество , а и ми пречи като седя и храня рибите . За това пък помпата работи целогодишно - тя е външна и зимата за сигурност я завивам с дебел найлон .
Не знам на какво място ще си правиш езерцето , но е хубаво най-първо да сложиш тюл или някакъв плат , който да спира евентуално растящи корени и след това дебелият найлон . Предполагам той е и пригоден за направата на езеро , защото ако не е устойчив на слънчевите лъчи , ултравиолетови и така нататък светлини , вълни и подобни много скоро ще се наложи да повториш цялата процедура !
При мен езерцето от външната страна завършва с камъни - просто съм оставила от найлона ( фолиото ) около 20 см допълнително и този "край" е прикрит със заоблени камъни , които са поставени отгоре . Самото езерце съм го покрила с тънка , финна мрежа , която задържа листата на дърветата е това е много ефективно , защото тези листа се натрупват на дъното и след време започват да гният , а газовете зимата при замръзнала повърхност и без обмяна на кислирод убиват рибите ( ако работи помпата няма проблеми ) .
Също не трябва да забравяш , че на езерцето му трябва време , за да стане бисер в градината !
Ако няма да държиш рибки в него си спестяваш много работа - там наистина правиш дупката , слагаш найлона , в зависимост от дълбочината може и да ти е необходима някаква поставка за фонтанчето и си готов !
Ако имаш други въпроси ще се опитам да ти помогна .
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин