Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Хигиена при корелата

Модератор: nikigeen

Хигиена при корелата

Мнениеот monita » Пет Мар 20, 2009 11:00 pm

Как да поддържам хигиената на папагала ми? И най вече как да го изкъпя? Подрязват ли се крилата на папаталите?[/b]
monita
потребител
потребител

Мнениеот fridolina » Сря Мар 25, 2009 12:14 pm

Постави в клетката някакъв плитък съд с вода - птицата сама ще прецени кога да се къпе и по-добре не и подрязвай крилата.
Изображение
Аватар
fridolina
админ
админ

Re: Хигиена при корелата

Мнениеот monkata95s » Вто Апр 14, 2009 1:54 am

monita написа:Как да поддържам хигиената на папагала ми? И най вече как да го изкъпя? Подрязват ли се крилата на папаталите?[/b]
За перата незнам . За хигената нека корелата сама да прецени . Моя през целия си живот се е изкъпал само 1 и то с малко насилие . Попринцип птиците които имат по кожата нещо като пърхот (незнам точно името , но при корелите го има ) не обичат водата и доколкото знам си поддържа хигената сам . Но ти все пак послушай съвета на потребителя преди мен ( незнам как ти беше ника . Извинявам се ) или пък го пусни за няколко дни извън клетката , като на масата остави храника , поилка и паничка с хладка вода (естествено всеки ден по няколко пъти подменяй водата ) . Ако има мерак и не го е страх ще се изчипка . Но в никакъв случай не прави грешка като мене да го къпеш насила !!!
Аватар
monkata95s
потребител
потребител

Мнениеот monita » Сря Апр 15, 2009 9:47 pm

Аз не знам как се къпят папагалите , но една моя приятелка ми разправя, че нейния го къпе на чешмата. Пуска му хладка вода и той като реши се мие. Тя има вълнисто папагалче и незнам дали това важи за корелите, но все пак да попитам дали може и така?
monita
потребител
потребител

Мнениеот monkata95s » Сря Апр 15, 2009 10:43 pm

monita написа:Аз не знам как се къпят папагалите , но една моя приятелка ми разправя, че нейния го къпе на чешмата. Пуска му хладка вода и той като реши се мие. Тя има вълнисто папагалче и незнам дали това важи за корелите, но все пак да попитам дали може и така?
Мисля , че има голяма разлика от корела до вълнисто папагалче . Пак ти казвам , че птиците които имат пърхот / загледай се някога когато се чисти или чеша , как изпадат едни бели прашинки . За това говоря / не обичат водата и нямат нужда от къпане за да се подържат чисти . Ако искаш опитай и така , но не съм сигурна ,че само ще опита да се изкъпе / като се има в предвит , че и водата ще се дживи и до колкото прочетох из други теми твоя не е от най спокойните папагали , май ще си теше водата напразно и папагалчето само ще се стресира / . За мен най-добрия вариант е да му сложиш ваничка в клетката или паничка на масата , но в крайна сметка птичето си е твое и ти преценявай какво да правиш . В никакъв случай не го насилвай /да го хванеш и да го натикаш под чешмата/. Нека сам,ако прецени да се изкъпе ! Айде поздрави от мен и успех . Ако имаш още въпроси -насреща съм /стига да мога да ти отговоря естествено /
Аватар
monkata95s
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Чет Апр 16, 2009 1:20 am

Вълнистите обичат водата и се къпят с голямо удоволствие - корелите не са така ! Въпреки това съм виждала и корели да се " къпят " доброволно - една от старите ми женски ( 5 годишна ) се мокри винаги малко преди да и се излюпят яйцата . То си е наистина мокрене , а не къпане - тя просто стои във ваничката и чака да и се напои перушината .

Не си къпи корелата - насила не се прави !

:)
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот monita » Пет Апр 17, 2009 9:04 pm

Аз и да искам ( не ) не мога да го искъпя на сила, защото не обичам да мъча животните, пък и той си е малко злибничък и проявява характер. ще пробвам и по 2-та начина. Колкото до белия прах няма как да не го знам, защото го чистя всеки ден под масата :D !
monita
потребител
потребител

Мнениеот monita » Съб Апр 18, 2009 7:36 pm

Найстина моя папагал не е един от най-спокойните. Проявява характер :( ! Но хубавото е, че когато научи нещо вече не се страхува от него ( като мене например). А лошото при пилето ми е, че е толкова базлив, че по принцип го е страх и от самия себе си ( като се погледне в огледалото имам предвид)
monita
потребител
потребител

Мнениеот ameli » Нед Апр 26, 2009 8:15 pm

Моя папгал го къпя в банята под душа. Като му е кеф минава под водната струя и се разперва. Може да пробваш под мивката или в тенджерата :D

За птиците е изключително полезно да се мокрят от време на време, за да се омекотява кожата им. Ако е суха по време на сменяне на перушина ще го боли и ще му е некомфортно 8)
Аватар
ameli
потребител
потребител

Мнениеот Paulina » Пон Апр 27, 2009 3:41 am

ameli написа:Моя папгал го къпя в банята под душа. Като му е кеф минава под водната струя и се разперва. Може да пробваш под мивката или в тенджерата :D

За птиците е изключително полезно да се мокрят от време на време, за да се омекотява кожата им. Ако е суха по време на сменяне на перушина ще го боли и ще му е некомфортно 8)

Ameli ти явно си с голям кеф на всяка манджа мерудия ! Не сравнявай вълнист папагал с корела , не обърквай хората :x !!! Докато вълнистия е като водна кокошка и използва всяка възможност да се намокри , то корелата е от този вид птици , които не обичат да се къпят !!! Изгледай няколко корели и след това си изкажи мнението !!! А и знаеш ли :shock: колко е голяма една корела за да я напъхаш в една тенджера без да и прегънеш опашните пера ???
.
.
.
"Човек няма две сърца - едното за хората, другото за животните. Той или има сърце, или няма"
Алфонс Дьо Ламартин
Аватар
Paulina
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пон Апр 27, 2009 1:40 pm

Paulina написа:
ameli написа:Моя папгал го къпя в банята под душа. Като му е кеф минава под водната струя и се разперва. Може да пробваш под мивката или в тенджерата :D

Ameli ти явно си с голям кеф на всяка манджа мерудия ! Не сравнявай вълнист папагал с корела , не обърквай хората :x !!! Докато вълнистия е като водна кокошка и използва всяка възможност да се намокри , то корелата е от този вид птици , които не обичат да се къпят !!! Изгледай няколко корели и след това си изкажи мнението !!! А и знаеш ли :shock: колко е голяма една корела за да я напъхаш в една тенджера без да и прегънеш опашните пера ???

Изцяло поддържам идеята да се къпят птиците и то активно ,т.е.всичко да става по график.Малко ми е трудничко да смогна в денят на банята,но хигиената трябва педантично да се следи.Отачало ги къпех като малки деца под душа една по една ,но ми отнемаше половин ден,та от известно време след като наклада дървеният бойлер и водата стане на 70 градуса ,за да ги къпя по 5-6 ,което отнема доста по-малко време ,пък и процеса се автоматизира,взимам една двадесет литрова тенджера ,темперирам водата поставям специален шампоан и птиците вътре.Затварям капака и докато са се опомнили разклащам енергично няколко пъти и готово.След това изсипвам в чиста вода за изплакване в наполовина празна кофа с камък в средата.След като са изплакнати сами се качват по кацалките.А и една пара се издига ум да ти зайде!
Теляците съм ги уволнил отдавна ,преди да настъпи кризата,просто от правилен разчет и преценка.
На лични бих могъл да ви доразесня редица подробности.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот ameli » Пон Апр 27, 2009 6:55 pm

Ами да Paulina имам собствено мнение и го изказвам. Нещо против мен ли имаш??? Под тенджера имах предвид да го сготви (в кръга на шегата естествено), но нямаш чуство за хумор вероятно. :evil:
Обичам ви мои пиленца, повече от всичко на света
Аватар
ameli
потребител
потребител

Следваща

Назад към Папагали