Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Пчеларство

Тук можете да пишете за всичко, не свързано с птиците.

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пет Апр 17, 2009 11:25 pm

nightingale написа:Maй доколкото не ме лъже паметта тя не го повръща само 2 пъти. Прави го много повече.Обаче не съм сигорен защо. Мисля ,че така сладката течност се сгъстява понеже се испарява водата. Ама пфу... не мога да се сетя с точност.

Интересно е при това ,дали се и оригва на наядено.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Апр 17, 2009 11:35 pm

Ами щом повръща,сигорно се и оригва. Майтапът настрани.ЗНае ли някой как точно пчелата преобразува пчелният прашец в мед. УЖ СТЕ ПЧЕЛАРИ...... :roll:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пет Апр 17, 2009 11:44 pm

nightingale написа:Ами щом повръща,сигорно се и оригва. Майтапът настрани.ЗНае ли някой как точно пчелата преобразува пчелният прашец в мед. УЖ СТЕ ПЧЕЛАРИ...... :roll:

Е как пчелен прашец във мед.Полените са храната за пилото и пчелите в комбинация с меда!
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Пет Апр 17, 2009 11:47 pm

Ми това искам да чуя. Разкажи повече
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Пет Апр 17, 2009 11:58 pm

nightingale написа:Ми това искам да чуя. Разкажи повече

Между впрочем ,твоите тенекии не тежаха ли около 25кг.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Съб Апр 18, 2009 12:09 am

guld написа:
nightingale написа:Ми това искам да чуя. Разкажи повече

Между впрочем ,твоите тенекии не тежаха ли около 25кг.

Може би те обърках с никиген,за което прощавай.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Апр 18, 2009 12:11 am

Не не си ме объркал. Тенекиите са мои. Но аз само ги продавам. НИКОГА не съм имал работа с пчели а и не искам да имам. А виж какво намерих в нета.: ПРЕРАБОТКА НА НЕКТАРА В ПЧЕЛЕН МЕД

Пчелите-събирачки изсмукват сладкия сок (нектар или мана) с хоботчето си и го събират в медовото си стомахче. От хипофарингиалните жлези, разположени в главата н пчелата, се отделят ензими – инвертаза, диастаза и др., които са в основата на преработката на нектара в пчелен мед. Пчелата пренася събраният и обогатен с ензими нектар в медовото си стомахче до кошера. Там го предава на една или няколко кошерни пчели-приемачки. Те го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето и по този начин изпаряват водата от нектара. Когато водното съдържание намалее до 35 – 40 % пчелите го поставят на малки капчици по стените или дъната на килийките, като постепенно ги запълват. Благодарение на активната вентилация в кошера, изпарението на водата продължава, и когато нейното съдържание в нектара достигне 15–20/21%, а количеството на захарозата под действието на ензимите достигне до 5 % нектара вече е пчелен мед. След това пчелите допълват килийките и ги запечатват с восъчно капаче, което предотвратява поемането на влага от пчелния мед. За преработване на нектара в пчелен мед са необходими 1–3 дни, в зависимост от водното съдържание, температурата, влажността на въздуха в кошера, силата на пчелното семейство и притока на нектар.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Съб Апр 18, 2009 12:22 am

nightingale написа:Не не си ме объркал. Тенекиите са мои. Но аз само ги продавам. НИКОГА не съм имал работа с пчели а и не искам да имам. А виж какво намерих в нета.: ПРЕРАБОТКА НА НЕКТАРА В ПЧЕЛЕН МЕД

Пчелите-събирачки изсмукват сладкия сок (нектар или мана) с хоботчето си и го събират в медовото си стомахче. От хипофарингиалните жлези, разположени в главата н пчелата, се отделят ензими – инвертаза, диастаза и др., които са в основата на преработката на нектара в пчелен мед. Пчелата пренася събраният и обогатен с ензими нектар в медовото си стомахче до кошера. Там го предава на една или няколко кошерни пчели-приемачки. Те го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето и по този начин изпаряват водата от нектара. Когато водното съдържание намалее до 35 – 40 % пчелите го поставят на малки капчици по стените или дъната на килийките, като постепенно ги запълват. Благодарение на активната вентилация в кошера, изпарението на водата продължава, и когато нейното съдържание в нектара достигне 15–20/21%, а количеството на захарозата под действието на ензимите достигне до 5 % нектара вече е пчелен мед. След това пчелите допълват килийките и ги запечатват с восъчно капаче, което предотвратява поемането на влага от пчелния мед. За преработване на нектара в пчелен мед са необходими 1–3 дни, в зависимост от водното съдържание, температурата, влажността на въздуха в кошера, силата на пчелното семейство и притока на нектар.

Винаги съм се възхищавал на подобен род енергичнос и задълбоченост за познание.И от къде тази енергия.Не те ли изморява тази любознателност, по скоро интусазираност.
Всичко това е вярно,но знаеш ли за какво служат ензимите?
И кога събраният мед вкисва.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Апр 18, 2009 12:26 am

Ензимите служат за клетъчно разграждане а кога вкиста това нещо не мога да кажа. нали ти обесних не съм имал работа с пчели. даже ме е шубе от тях много.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Съб Апр 18, 2009 12:36 am

nightingale написа:Ензимите служат за клетъчно разграждане а кога вкиста това нещо не мога да кажа. нали ти обесних не съм имал работа с пчели. даже ме е шубе от тях много.

Това е все едно да те естрах да те ухапе папагал.Всичко е въпрос на нагласа на психиката.
Инвертазата служи да поддържа меда в полутечно състояние.При температура под 18-20 градуса ,те се разграждат от само себе си и медът кристализира,т.е. втвърдява се.
А кога вкисва.
Вкисва при ранното му изваждане когато все още водното съдържание е твърде високо.За опитният пчелар пробата за зрял мед е елементарна и се извършва в процеса на ваденето на рамките още върху кошера .Узрелият и все още незапечатан мед при тръскане на питата не изпада от килийките.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Съб Апр 18, 2009 12:49 am

Ами не е тайна ,че аз отглеждам в къщи доста големи змии. Но от мравки и ципокрили ме е страх повече от всичко друго на света.Не знам какво е психика или друго но е факт.А за вкисването ти благодаря.Ето, че научих нещо ново. :D . Не ,че някога през животът си ще тръсна пита с няколко хиляди пчели на нея ама все пак ще знам. Някой път ще сложа снимки на моите студенокръвни питомци,за да се разбере,че не съм от шубелиите :wink:
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот д-р Иван Кючуков » Съб Апр 18, 2009 12:57 am

Според мен ,адреналинът е това което дразни най-много пчелите.
Навремето изпитвах неистова непоносимост само при леко жужене.
Но в един момент, може би защото нямаше как ,трябваше да се поеме съграденото и пак неволята.Страх не страх и сега дори не отичам при ухапване,но те не ме и хапят.Такива кротушчета са ,та понякога съм се опитвал да ги погаля както са хиляди на питата и няма реакция.Но виж преохлади ли се пилото ,веднага се задействат войните.Затваряш и толкова.
д-р Иван Кючуков
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Разни