от nightingale » Съб Апр 18, 2009 12:11 am
Не не си ме объркал. Тенекиите са мои. Но аз само ги продавам. НИКОГА не съм имал работа с пчели а и не искам да имам. А виж какво намерих в нета.: ПРЕРАБОТКА НА НЕКТАРА В ПЧЕЛЕН МЕД
Пчелите-събирачки изсмукват сладкия сок (нектар или мана) с хоботчето си и го събират в медовото си стомахче. От хипофарингиалните жлези, разположени в главата н пчелата, се отделят ензими – инвертаза, диастаза и др., които са в основата на преработката на нектара в пчелен мед. Пчелата пренася събраният и обогатен с ензими нектар в медовото си стомахче до кошера. Там го предава на една или няколко кошерни пчели-приемачки. Те го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето и по този начин изпаряват водата от нектара. Когато водното съдържание намалее до 35 – 40 % пчелите го поставят на малки капчици по стените или дъната на килийките, като постепенно ги запълват. Благодарение на активната вентилация в кошера, изпарението на водата продължава, и когато нейното съдържание в нектара достигне 15–20/21%, а количеството на захарозата под действието на ензимите достигне до 5 % нектара вече е пчелен мед. След това пчелите допълват килийките и ги запечатват с восъчно капаче, което предотвратява поемането на влага от пчелния мед. За преработване на нектара в пчелен мед са необходими 1–3 дни, в зависимост от водното съдържание, температурата, влажността на въздуха в кошера, силата на пчелното семейство и притока на нектар.