Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

UV ЛЪЧИ

Модератори: sandan, христо абаджиев

Мнениеот ТЕРИЕР » Сря Фев 24, 2010 10:47 pm

През деня освен естествената светлина се включва и една 150ватова крушка.
ТЕРИЕР
потребител
потребител

Мнениеот rookie_gyn » Чет Фев 25, 2010 11:14 am

По-принцип няма значение колко вата ти е осветителното тяло. За целта трябва да направиш система от осветителни тела които максимално да се доближават до естествения светлинен спектър. Не е необходимо UV лампата ти да работи денонощно. Аз съм изцяло на изкуствено осветление и използвам две осветителни тела през деня. /Все пак помещението ми е малко - около 6 кв.м./. Една икономична на Philips с мощността на 60 w обикновена крушка и една Avian Sun на Zoomed. Това е специално създадено осветително тяло за птици, което им предоставя всички необходими за птиците UV лъчи. Обикновената се включва като така наречен изгрев, а UV лампата два часа след нея и се изключва два часа преди нея. Все пак трябва да отчетеш факта, че слънцето не свети еднакво интензивно през целия ден. За дежурно осветление ползвам една 15 w зелена лампа. Тя обаче не свети директно. Завил съм я с домакинско фолио и светлината която се получава от нея е отразена от стената. Така дежурното осветление е много по-приглушено. Единственото неудобство което ми създава отглеждането на изцяло изкуствено осветление е ежеседмичната пренастройка на таймерите при подготвителния период. В началната страница на сайта има статия специално за дължината на светлинния ден. Там е посочена и таблица с дължина на светлинния ден през различните месеци и сезони на годината. Разгледай я и си направи своя схема.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот ТЕРИЕР » Чет Фев 25, 2010 4:12 pm

Имам същите проблеми с таймерите особено като спира тока. Дежурната зелена съм я сложил в бяла плофониера и дава по приглушена светлина.Относно дължината на деня нямам проблеми таймерите вкл. и изк. почти по едно и също врема целогодишно и естествената светлина пролетно време сама увеличава деня и зимата е обратно. Прати ми точния модел на тези крушки за птици, но само ако са на нормални фасонки защото ми омръзна да подменям осветителните тела заради тях. Ако може някой да ми даде по конкретен отговор на това какъв ще е ефекта върху птиците при непрекъсната работа на 18 ват. УВ пура.
ТЕРИЕР
потребител
потребител

Мнениеот rookie_gyn » Чет Фев 25, 2010 4:25 pm

Крушката е на обикновена фасунка. Точното й наименование е Avian Sun 5.0, фирма производител - Zoomed. Цена около 52-53 лв. Поръчвана е от сайта www.shop.zoomania.org. Аз съм с електронни таймери, които не се влияят от спирането на електричеството. При мен просто се нуждаят от ежеседмично препрограмиране за да постигам желата дължина на светлинния ден поради изцяло изкуственото осветление на птиците.
Аватар
rookie_gyn
потребител
потребител

Мнениеот ТЕРИЕР » Чет Фев 25, 2010 5:44 pm

uv пурите са от 3.80 по обикновенните марки до 20лв. на "Филипс" . Дължината им е 60 и 120 см. Имат от 8000 до 12000ч. живот, енергиен клас В.
ТЕРИЕР
потребител
потребител

Мнениеот sandan » Чет Фев 25, 2010 6:40 pm

ТЕРИЕР написа:uv пурите са от 3.80 по обикновенните марки до 20лв. на "Филипс" . Дължината им е 60 и 120 см. Имат от 8000 до 12000ч. живот, енергиен клас В.

Колко вата са 60 см и къде в София могат да се намерят ?
Аватар
sandan
Модератор
Модератор

Мнениеот nightingale » Чет Фев 25, 2010 9:18 pm

Paulina написа:
shikata написа:Аз също оставям слабо дежурно осветление през нощта, след един инцидент преди 2 години, когато подплашените през нощта птици се бяха изпотрепали в тъмницата по клетките( над птиците ми живеят хора, и доста често се тропа отгоре)

Дежурното осветление не е нормалното осветление , което имаш през деня , нали ?
Дежурното осветление си е дежурно осветление. То има за цел да потдържа някакво минмимално ниво на осветяемост и в случай на нужда най-често при внезапна уплаха да ориентира птиците. Било да се върнат на кацалките , било да продължат с мътенето и ред други състояния. Например ако се затвори прелетна птица по време на прелета в клетка ,която клетка се намира в пълен мрак, сутрин установяваме ,че в следствие на нощните блъскания птицата прилича на ''раждана от гъз'' Слабото нощно или дежурно осветление предотвратява такива наранявания. Не трябва да забравяме, че дори в природата пълният мрак не съществува. Не съм запознат дали има значение за вида вълни които съставляват този тип осветление но ми се струва че е добре те да са от късият спектър(червени, жълти,оранжеви) Поне така е в природата - луната излъчва именно тях. Всъщност ако посредством реостат намалим мощноста на една лампа (с нагреваема жичка) тя започва да изллъчва само къси вълни а дългите в това число UW намалят и накрая изчезват. Доста време се занимах с акваристика а там тези факти са много важни за водните растения. Но да не се отклоняваме. :wink: Та относно въпроса на Паулина...- Дежурното осветление е осветление с такава сила ,че да прекрати активноста на дневните птици и в същото време да помогне на ориентацията им в случай на нужда.
nightingale
потребител
потребител

Мнениеот shikata » Чет Фев 25, 2010 9:18 pm

Paulina написа:
shikata написа:Аз също оставям слабо дежурно осветление през нощта, след един инцидент преди 2 години, когато подплашените през нощта птици се бяха изпотрепали в тъмницата по клетките( над птиците ми живеят хора, и доста често се тропа отгоре)

Дежурното осветление не е нормалното осветление , което имаш през деня , нали ?

Разбира се, имам си друго осветление от 4 луминесцентни пури за през деня, превключването от дневно на дежурно и обратно е посредством часовници
Изображение
Аватар
shikata
админ
админ

Мнениеот ТЕРИЕР » Чет Фев 25, 2010 9:46 pm

Срещу входа на Западен парк. 60см. = 18W
ТЕРИЕР
потребител
потребител

Мнениеот shikata » Чет Фев 25, 2010 10:08 pm

Иска ми се да уточним за какви пури става въпрос, понеже прочетох едно нещо в един форум за акваристика и е добре да уточним

"Има три вида UV лъчи, UVA,UVB и UVC. Последните се излъчват от тъй наречените бактерицидни лампи и са много ОПАСНИ за здравето. В природата тези лъчи се задържат от атмосферата и на практика те не ни облъчват. До нас стигат много по-малко вредните UVA и UVB лъчи."

линк

Имаше и коментирано в тази тема

http://pernati.com/phpBB2/viewtopic.php?t=355
Изображение
Аватар
shikata
админ
админ

Мнениеот ТЕРИЕР » Чет Фев 25, 2010 11:13 pm

Запитах вносителя що за лампа е това и какво лъчение има? Отговориха ми че по спецификация е УВ и толкова. Предполагам че в неспециализирани магазини едва ли се продават опасни продукти. УВ пури но по тънки Т4 или Т5 има и в Практикер на добра цена, но май бяха малко ватове. Проверете.
ТЕРИЕР
потребител
потребител

Мнениеот nightingale » Чет Фев 25, 2010 11:17 pm

Да. Написаното е вярно. Не виждам някой да е изпростял дотолкова че да използва за осветяване на птиците си бактерицидни лампи. А и още нещо. В акваристиката бактерицидните лампи намират голямо и ефикасно приложение но никога като източник на светлина. Най често се използват в модерните филтриращи технологии. Много често това се случва в инкубиращите аквариуми , където в специален филтър поток вода преминава постоянно през участък осветен с UVC. На тези пури има инициали които са зачеркнати в случаите когато тези източници не се използват.
nightingale
потребител
потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Условия на отглеждане