Модератори: sandan, христо абаджиев

ТЕРИЕР написа:uv пурите са от 3.80 по обикновенните марки до 20лв. на "Филипс" . Дължината им е 60 и 120 см. Имат от 8000 до 12000ч. живот, енергиен клас В.

Дежурното осветление си е дежурно осветление. То има за цел да потдържа някакво минмимално ниво на осветяемост и в случай на нужда най-често при внезапна уплаха да ориентира птиците. Било да се върнат на кацалките , било да продължат с мътенето и ред други състояния. Например ако се затвори прелетна птица по време на прелета в клетка ,която клетка се намира в пълен мрак, сутрин установяваме ,че в следствие на нощните блъскания птицата прилича на ''раждана от гъз'' Слабото нощно или дежурно осветление предотвратява такива наранявания. Не трябва да забравяме, че дори в природата пълният мрак не съществува. Не съм запознат дали има значение за вида вълни които съставляват този тип осветление но ми се струва че е добре те да са от късият спектър(червени, жълти,оранжеви) Поне така е в природата - луната излъчва именно тях. Всъщност ако посредством реостат намалим мощноста на една лампа (с нагреваема жичка) тя започва да изллъчва само къси вълни а дългите в това число UW намалят и накрая изчезват. Доста време се занимах с акваристика а там тези факти са много важни за водните растения. Но да не се отклоняваме.Paulina написа:shikata написа:Аз също оставям слабо дежурно осветление през нощта, след един инцидент преди 2 години, когато подплашените през нощта птици се бяха изпотрепали в тъмницата по клетките( над птиците ми живеят хора, и доста често се тропа отгоре)
Дежурното осветление не е нормалното осветление , което имаш през деня , нали ?
Та относно въпроса на Паулина...- Дежурното осветление е осветление с такава сила ,че да прекрати активноста на дневните птици и в същото време да помогне на ориентацията им в случай на нужда.
Paulina написа:shikata написа:Аз също оставям слабо дежурно осветление през нощта, след един инцидент преди 2 години, когато подплашените през нощта птици се бяха изпотрепали в тъмницата по клетките( над птиците ми живеят хора, и доста често се тропа отгоре)
Дежурното осветление не е нормалното осветление , което имаш през деня , нали ?

Назад към Условия на отглеждане
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта